Kerajaan Perpaduan : Pandangan Lobai Kampung ! Wajib Baca

.
 • Agregar a Technorati
 • Agregar a Del.icio.us
 • Agregar a DiggIt!
 • Agregar a Yahoo!
 • Agregar a Google
 • Agregar a Meneame
 • Agregar a Furl
 • Agregar a Reddit
 • Agregar a Magnolia
 • Agregar a Blinklist
 • Agregar a Blogmarks

Isu kerajaan perpaduan tidak langsung disentuh di dalam ucapan dasar. Ianya adalah idea dan buah fikiran Presiden PAS Tg Hj Abd Hadi Awang yang meletakkan prinsip yang jelas tidak membelakangi Pakatan Rakyat dan menolak untuk bergabung bersama UMNO-BN. Mohon Maaf andai penjelasan ini kurang memuaskan tetapi berdasarkan penilaian terhadap beberapa pandangan TG Hj ABd Hadi Awang, LK dapat membuat kesimpulan mengenai gasasan Kerajaan Perpaduan seperti berikut :

1. Selepas PRU pada 2008 yang lalu, lanskap politik negara berubah. BN yang tak biasa kalah, akhirnya tumbang di beberapa negeri. Pakatan Rakyat dalam usia yang masih terlalu muda telah berjaya menawan beberapa buah negeri termasuk Kedah, Perak, Pulau Pinang dan Selangor , Kelantan sejak 1990 telah di pelopori oleh PAS dan gabungan perpaduan yang silih berganti. Bermula dengan APU, BA kemudian PR. Situasi di bebarapa negeri yang dimenangi oleh PR sangat genting dengan memenangi majoriti lebih 2-3 kerusi terutama di Perak, kerajaan PR di Perak bila-bila sahaja boleh tumbang. Kebimbangan ini memang ada asasnya, kerana mereka yang kebanyakan memenangi kerusi di dalam PRU tidak sehebat dan sekualiti ADUN PAS di Kelantan yang ternyata masih boleh bertahan walaupun kelebihan satu kerusi. Akhirnya berlaku aksi lompat melompat menyebabkan Kerajaan PR di Perak yang baru berusia setahun dirampas dengan cara paling jijik dan hina.

2. Kemenangan kerusi Parlimen yang lebih besar hasil gabungan PAS, DAP dan PKR nampaknya memberi satu petanda bahawa kerajaan BN di bawah pimpinan UMNO juga boleh rebah bila-bila masa seandainya 30-40 orang ahli Parlimen BN melompat meninggalkan BN. Lalu dengan penuh keyakinan Penasihat PKR DS ANwar Ibrahim mengemukakan gagasan 16 September untuk mengambil alih kerajaan. Namun gagasan itu diterima secara berbelah bahagi, ada yang setuju dan ada pula yang menyatakan membentuk kerajaan dengan kaedah lompatan sebegitu menyebabkan kerajaan yang dibina tidak berkredebeliti. Akhirnya, idea 16 September itu menjadi iguan ngeri buat semua pejuang PR di seluruh negara dan hampir juga menyebabkan iguan berpanjangan buat BN.

Berdasarkan dua situasi ini, BN seumpama Harimau yang luka, walaupun tercedara namun masih bertaring. Dia masih punya kuku yang tajam untuk mencederakan sesiapa sahaja. Mereka punya segala kemampuan dan kekuatan kerajaan di tangan mereka. Apabila idea melompat parti membentuk kerajaan mula boleh diterima berinspirasikan 16 September, maka BN - UMNO mengatur strategi dengan terlebih dahulu menumbangkan Kerajaan PR Perak yang hanya mempunyai kelebihan 3 kerusi sahaja. Sebagaimana yang kita sedia maklum akhirnya Kerajaan PR Perak dirampas. Tiada siapa yang setuju dan tiada ruang boleh menghalalkan perbuatan ini. Tetapi mereka ini orang jahat. Mereka tak kira itu semua. Sehingga hari ini nampakanya kemelut kerajaan Perak masih belum reda. Bagaimana pentadbiran negeri dapat dijalankan dengan baik dan bagaimana pula keadaan rakyat. PAS tidak pernah gila kuasa, tetapi apabila yang berkuasa itu adalah orang gila maka PAS mesti berbuat sesuatu. Dalam keadaan yang sebegitu, turun naik mahkamah, PR memberi signal untuk berunding dengan Dato Najib bagi menyelesaikan isu Perak. Bahkan DS Anwar sendiri pernah menyatakan dalam akhbar kesediaanya untuk berudning. Berunding bukanlah bererti bergabung.Apa masalahnya? Yang PR mahukan tidak lain hanyalah pilihanraya semula atau dikembalikan kuasa kepada PR.

Keadaan ini menyebabkan TG Hj Hadi mencadangkan supaya diwujudkan kerajaan perpaduan dengan maksud mempertahankan Kerajaan PR yang sedia ada dari diganggu gugat oleh UMNO-BN. Mereka tidak pernah berhenti berusaha menjatuhkan PR. Jaga-jaga PR di Selangor, P/Pinang dan Kedah. Mereka ini boleh buat apa sahaja, bahkan menghalalkan yang haram pun mereka tidak segan silu melakukannya. Atas dasar itu maka kesemua kerajaan PR yang ada dibiarkan mengurus negeri yang dimenangi dan Kerajaan Pusat hanya akan ditumbangkan melalui pilihanraya tidak melalui kaedah 16 September, dengan syarat Pusat tidak boleh membezakan negeri-negeri yang ditadbir oleh PR dan pembangkang menjadi suara untuk menegur kerajaan. Itulah kaedah kerajan Perpaduan.

Sahabat sekalian,
PAs berhadapan dengan UMNO-BN bukan baru. Berapa ramai di kalangan pejuang PAS yang gugur di atas kezaliman UMNO-BN, bukan atas dasar dendam PAS menutup ruang untuk bersama UMNO tetapi pengalaman telah mematangkan PAS mendepani UMNO-BN. Pas pernah bersendirian di kala DS Anwar di dalam UMNO. Saat itupun PAS tidak terlalu kuat, tidak pernah digagaskan idea untuk bersama UMNO. Usahkan bergabung bersetuju dengan pandangan UMNO pun PAS tak mungkin lakukan. Kerana kita melawan UMNO bukan kerana namanya UMNO tetapi kerana kebatilan yang didukungnya. Jangan terlalu beremosi. Siasat dan beri wala' pada pimpinan. Kembalilah kepada tarbiyah kemenangan yang dididik oleh Allah dalam surah Al-Nasr (1-3)

Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah),Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai, Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat.

Jangan sombong dan angkuh dengan sedikit kemenangan yang diuji oleh Allah. Kita tetap akan teruskan perjuangan ini, walaupun ramai yang bersangka dengan sangkaan yang tidak sepatutnya pada pimpinan. Kajilah kemelut kerajaan perpaduan ini dengan mengkaji Perjanjian Hudhaibiyyah.

Perjanjian Hudaibiyyah (Arab:صلح الحديبية) adalah sebuah perjanjian yang di adakan di sebuah tempat diantara Madinah dan Mekkah pada bulan Maret 628 M (Dzulqaidah, 6 H)

Daftar isi [sembunyikan]
1 Latar belakang
2 Perjanjian
3 Manfaat perjanjian
4 Hasil
5 Lihat pulaLatar belakang
Pada tahun 628 M, sekitar 1400 Muslim berangkat ke Mekkah untuk melaksanakan ibadah haji. Mereka mempersiapkan haiwan kurban untuk dipersembahkan kepada kaum Quraisy. Quraisy, walaupun begitu, menyiapkan pasukannya untuk menahan Muslim agar tidak masuk ke Mekkah. Pada waktu ini, bangsa Arab benar benar bersiap terhadap kekuatan tentera Islam yang sedang berkembang. Nabi Muhammad mencuba agar tidak terjadi pertumpahan darah di Mekkah, kerana Mekkah adalah tempat suci.

Akhirnya kaum Muslim setuju, bahwa jalur diplomasi lebih baik daripada berperang. Kejadian ini dituliskan pada surah Al-Fath ayat 4 :

هو الذي انزل السكينة في قلوب المؤمينين
yaitu bermakna bahwa Allah telah memberikan ketenangan bagi hati mereka agar iman mereka bisa bertambah.

Perjanjian
Garis besar Perjanjian Hudaibiyah berisi : "Dengan nama Tuhan. Ini perjanjian antara Muhammad (SAW) dan Suhail bin 'Amru, perwakilan Quraisy. Tidak ada peperangan dalam jangka waktu sepuluh tahun. Siapapun yang ingin mengikuti Muhammad (SAW), diperbolehkan secara bebas. Dan siapapun yang ingin mengikuti Quraisy, diperbolehkan secara bebas. Seorang pemuda, yang masih berayah atau berpenjaga, jika mengikuti Muhammad (SAW) tanpa izin, maka akan dikembalikan lagi ke ayahnya dan penjaganya. Bila seorang mengikuti Quraisy, maka ia tidak akan dikembalikan. Tahun ini Muhammad (SAW) akan kembali ke Madinah. Tapi tahun depan, mereka dapat masuk ke Mekkah, untuk melakukan tawaf disana selama tiga hari. Selama tiga hari itu, penduduk Quraisy akan mundur ke bukit-bukit. Mereka haruslah tidak bersenjata saat memasuki Mekkah"

Manfaat perjanjian
Manfaat Hudaibiyah bagi kaum Muslim adalah :

- Bebas dalam menunaikan agama Islam
- Tidak ada penentang dari Quraisy
- Mengajak kerajaan-kerajaan luar seperti Ethiopia untuk masuk Islam

Hasil
Perjanjian Hudaibiyah ternyata dilanggar oleh Quraisy, tapi kaum Muslim bisa membalasnya dengan penaklukan Mekkah (Fathul Makkah) pada tahun 630 M
Kaum Muslim berpasukan sekitar 10000 tentara. Di Mekkah, mereka hanya menemui sedikit rintangan. Setelah itu, mereka meruntuhkan segala simbol keberhalaan di depan Ka'bah

Demikianlah yang dapat Lobai utarakan sama ada untuk diterima atau ditolak. Tetapi bagi LK kedua-dua TG berada pada pandangan yang sama. Apapun khurafat UMNO-BN sahaja yang boleh memerintah perlu dihapuskan. Percayalah, PAS tidak akan bertindak sebegitu bodoh bersatu dengan UMNO-BN !!!

2 comments:

Anonymous said...

Petikan dari mStar pada 10-6-2009. Di harap PAS tidak mengeruhkan kesetia kawan dalam PR. Jangan mengkhianati rakyat yang telah menyokong kamu selama ini. Sila bagi penjelasan secepat mungkin terhadap petikan ini kalau tidak mahu Pakatan Rakyat musnah dimainkan oleh UMNO/BN....

Bagaimanapun, sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menolak saranan itu dan meminta Abdul Hadi memberikan penjelasan mengenainya.

Mengulas lanjut, Mohamed Mustafa berkata, DAP dan PKR tentunya tidak bersetuju dengan saranan Hadi kerana ia membawa kepada satu kerjasama antara PAS dan Umno.

"DAP dan PKR paling takut jika PAS tinggalkan mereka kerana undi Melayu PAS yang banyak membantu mereka untuk menang dalam pilihan raya umum lalu," katanya.

Tuk Ketuo said...

Idea Hj Hadi, Nasa dan kroninya tu la yang bakal menghancukan PAS dan PR sobab penakut dan hati kocik.

Biarlah kalah tapi bermaruah jangan nak monang nak mudah tapi sudahnyo nanti bungkus tikar bantal.

Lain kali jangan goma buek kojo tak senereh cari la idea yang lobeh somonggah jang.