Siapa Mempolitikkan Siapa ?

.
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

Gambar A
Lebih 6,000 pemimpin dan ahli UMNO seluruh Negeri Sembilan sepakat turun dalam perarakan meraikan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri, kelmarin.




Gambar B - Perhimpunan 100 ribu rakyat membantah PPSMI

Entri ni dah lama nak di masukkan tetapi sebab tak sempat dikekang dengan kesibukan sambutan maulid Nabi. Apa pun LK suka membuat perbandingan kepada 2 perhimpunan. Jangan ditanya tentang tujuannya. Kedua-duanya ada niat yang baik. Satu untuk menzahirkan rasa cinta kepada Nabi Muhammad dan yang kedua menzahirkan rasa cinta pada bangsa dan bahasa.

Antara kedua-dua perhimpunan mana satu yang lebih jelas dipolitikkan. Apalah kena mengena bendera parti di dalam perhimpunan maulid Nabi. Bukankah tema Maulud tahun ini wahdah pemangkin khaira ummah( kesatuan menjana ummat terbaik ) . Kenapa mesti dipecahkan ideologi parti politik yang sangat sempit.

Bagi perhimpunan GMP kalau ada seorang dua pempimpin parti pembangkang yang terlibat langsung terus dilabel sebagai dalang. Salahkah hadir perhimpunan memberi sokongan. Kalau pun parti pembangkan di belakang GMP apakah semua idea itu tertolak hanya semata kerana pembangkang. Dangkalnya kita berpolitik. Ini namanya politik sombong. Tak semesti datang dari seteru politik, semuanya tak baik. Kita perlu ada check and balance.

Macam tu jugak dengan Lobai-lobai. Bila nak berceramah ditanya dulu ini Lobai PAS ko Lobai UMNO. Sempitnya kefahaman politik. Apakah semua Lobai PAS tak boleh pakai, semua Lobai UMNO maksum ? Yang penting ilmunya. Lobai mesti profesional, jangan emosional, Kita menerang jangan menyerang. Ada masa yang keras kita keraskan, ada masa yang lembut kita lembutkan. Jangan bertindak mengkhinzir buta. Jangan sampai menjejaskan kerja dakwah menyampaikan kebenaran kepada manusia.

Lobai Kampung : LK ni macam mano, PAS ko UMNO ? Lobai untuk PAS dan untuk UMNO.

3 comments:

Ihya said...

Salam..

Sapo laie...alaaaa....

Maleh den nak ngoba an. Dah terpampang dah..

Mak Su said...

salam ziarah blog :)

nak kena pakai samping yo? samping songket koh? ahaks

anaknogori said...

hahahahah...klu pki samping n bju melayu ni tkut lain arh he ustaz..bkn ceramah do..tpi..ops...hehehehh