Lobai Hontam Kerajaan Tapi Tak Abis Ngaji?

.
 • Agregar a Technorati
 • Agregar a Del.icio.us
 • Agregar a DiggIt!
 • Agregar a Yahoo!
 • Agregar a Google
 • Agregar a Meneame
 • Agregar a Furl
 • Agregar a Reddit
 • Agregar a Magnolia
 • Agregar a Blinklist
 • Agregar a Blogmarks


Satu majlis seorang orang bergelar MB menyatakan kekecewaan terhadap pencapaian pelajar di Universiti Al-Azhar. Demikian menurut laporan akhbar Sinar Harian siap dengan jumlah peratus statistik yang gagal. Hal ini biarlah diulas oleh mahasiswa Al-Azhar kenapa masih gagal sedangkan segala macam kelebihan telah disediakan oleh Kerajaan Negeri Sembilan termasuk meletakkan seorang pegawai khas bagi memantau para pelajar di Mesir. Apakah kerana kedatangan pegawai khas tersebut masih belum mampu melonjakkan prestasi pelajar di sana. Di mana silapnya..? Apakah pegawai khas yang dihantar hanya menjaga pelajar agar tidak terlibat dengan PMRAM yang didakwa oleh kebanyakan negeri sebagai pertubuhan haram. Haram sebab tak ikut telunjuk Kedutaan, namun perjalanannya sah kerana berdaftar dengan kerajaan Mesir. Pelajar-pelajar yang akan menuntut di Al-Azhar ditakut-takutkan dengan PMRAM dan diberi amaran keras dari menyertai sebarang program anjurannya. Kasihan, zaman yang semakin terbuka dengan maklumat nampaknya pelajar Al-Azhar sendiri cuba dikongkong mindanya dari berfikir secara telus dan terbuka terutama dalam soal memilih yang benar dan yang batil.

Merujuk tajuk di atas diantara inti ucapan MB pada majlis tersebut adalah rasa terkilannya terhadap lepasan Al-Azhar yang mengaji tak habis di Mesir balik meng'hontam' kerajaan dalam siri ceramah dan kuliah seluruh Negeri Sembilan. Mungkin itulah laporan yang disampaikan kepada beliau. Beliau tidak akan bercakap kosong melainkan ada fakta yang disampaikan oleh balaci yang setia 'memantau' ceramah para Ustaz seluruh Negeri Sembilan. Lalu kesimpulannya 'hontam kerajaan'. Macam takde keje lain ustaz ni asyik nak 'hontam'. Kalau ada perkara yang disebut agak sensitif, sudah tu sensitif bagi yang terkena rasanya dan adakah sepanjang satu jam tu 'hontam' tanpa ada isi yang mendidik masyarakat. Kenapa fokus pada yang hontam.

Rasanya para ustaz tak perlu terasa sebab yang aktif berkuliah kebanyakannya tamat pengajiannya di Al-Azhar. Yang tak habis mengaji di Al-Azhar tapi bodek 'kerajaan' kita buleh senaraikan bukan seorang dua. Tapi nak buat apa buat itu semua. Bagi saya secara peribadi pedulikan cubaan orang memburukkan nama Ustaz-ustaz dengan tujuan nak beri gambaran buruk dan orang tidak lagi mendengar kuliahnya. Ini bukan kerja yang patut kita fikirkan . Dalam keadaan masyarakat tengah rosak dengan pelbagai masalah hari ini kita buatlah mana yang mampu.

Para ustaz sendiri tak pernah ke hulu ke hilir melainkan bila dijemput untuk menyampaikan kuliah dan ceramah. Takde rasanya ustaz yang tebalkan muka tanya surau dan masjid untuk panggil dia menyampaikan ceramah. Kesimpulan mudahnya, masyarakat hari ini memang dahaga ilmu. Walaupun ada yang cuba beri gambaran para ustaz ni asyik 'hontam' tapi panggilan untuk mendidik masyarakat melalui surau dan masjid tetap berterusan. Ilmu dan kefahaman adalah sesuatu keperluan yang fitrah. Bila kita cuba menyekatnya ia tetap akan dicari. Lagi disekat lagi kuat keinginan untuk mengetahui perkara sebenar.

Bagi saya sendiri memang penting tamat belajar dan ada sijil, tapi yang lebih penting memberi sumbangan dengan apa yang dimiliki. Setakat ada sijil tapi tak pernah menyumbang ilmu dalam masyarakat takde guna jugak rasanya. Lebih teruk ada sijil tapi lawan Islam. Lagi malang ada sijil digunakan untuk meruntuhkan Islam. Sama ada sedar atau tidak.

Untuk adik-adik yang masih mengaji di Timur Tengah, teruskan perjuangan. Jangan jadi tunggangan orang tertentu. Berpendirianlah atas dasar kefahaman. Jangan mudah diracuni dengan racun dunia yang merbahaya. Material bukan segalanya. Rakyat bukan tanya berapa duit yang bawak balik dari Mesir tapi masyarakat akan tanya apa manfaat yang boleh mereka dapat dari ilmu kita. Fikir2lah.. cakap Lobai Kampung ni.

0 comments: